2010-11-08

華姐俏俏落幕

2010年既國際中華小姐終於誕生,由於賽事係非直播關係,所以我都忍足1日唔上網,希望唔好事先知道賽果咁無癮,我又竟然做得到喎,真係服咗自己。

大眾對華姐既關注度接近零,估唔到我都唔係好得去邊,轉播當晚竟然出現邊打麻雀邊觀看的情況,實在是近年收睇港姐/華姐的第一次,呢個選美吸引度去到咁真係令人無話可說。

今年華姐又偏向中國傳古典美形式,由宣傳片以至外景片段均用古裝,我就真係唔多buy,因為一採用呢種方式,多數悶爆。一如所料,整個賽事都係沉悶無奇。賽制以24選12,12選6,6選3,然後宣布冠亞季方法,其實每次篩選後都冇乜特別比賽環節 (除第一次外),真係無謂搞咁多野,港姐時已經係咁啦!  而且宣布時對疊兩組的佳麗,高下立見,刺激性可謂大減。

12強名單 (依宣布時序):
18 張慧雯 (多倫多)
10 王美艷 (墨爾本)
19 岑麗香 (溫哥華)
16 陸曼 (悉尼)
6 陳庭欣 (香港)
22 劉婕 (河南)
2 陳心慰 (阿姆斯特丹)
12 張聖女 (紐約)
7 陳美妤 (吉隆坡)
11 陳美詩 (蒙特利爾)
5 白鷺 (佛山)
1 張滿 (奧克蘭)

之後到問答環節,其實各佳麗答問題都幾得體,冇乜邊個出事,當然亦唔會有什麼爆笑驚人語錄啦!

最後六強:
18, 7, 1, 6, 19, 5

最後三強:
18, 7, 19

大家有冇發現,每次淘汰都係叫18號出黎先架呢?  係咪因為佢係大熱,叫咗佢先咁之後既宣布會更緊張呢?

一宣布三強後,便立即宣布季軍,都話每次淘汰都叫18號先,今次都唔例外,所以季軍就係18號既張慧雯喇!

季軍: 18號張慧雯 (多倫多)

台上只剩兩強7&19,首先兩位佳麗拉票,7號陳美妤講得係唔錯既,但略嫌太rehearsed同好"行",穩穩陣陣咁囉。反而19號岑麗香夠真情流露,又話自己當初選美俾人潑冷水話佢廣東話唔掂,但用咗一年時間係咁學廣東話,仲喊住口叫所有女仔唔好放棄自己既夢想,我睇到都好感動,亦都覺得評判會選呢啲女仔!  最後各評判以投票方式選出冠軍,成個過程有啲似抄Miss Astro Chinese 2009咁,而當年陳美妤亦都係參賽者,唔知呢個票選方式係咪佢提議俾TVB架呢?

當然一如所料,岑麗香以4票對1票,擊敗陳美妤登上2010國際中華小姐寶座!

亞軍: 7號 陳美妤 (吉隆坡)

冠軍: 19號 岑麗香 (溫哥華)

2010國際中華小姐三甲

5 則留言:

robocon 提到...

我都係一邊做gym一邊睇,整個製作真的很hea, 服裝很老套, 尤其頂唔順第一組佳麗的 "亞婆" 式古裝衫.

KK 提到...

好悶。其實選唔選都罷,TVB咁鍾意模仿同抄襲,不如抄個Top Model 之類嘅比賽重好啦。但係我諗TVB淨係要藝員,唔要model

TT 提到...

@Robocon: 係呀, 所以都真係冇乜留意, 如果我係特登為咗呢個pageant約班朋友上屋企睇, 就真係唔抵呀!

@KK: 最慘TVB就算抄, 都抄得衰過人呢 :(

Matt 提到...

How Kuala Lumpur made final 3 was beyond me. Liked Foshan and Sydney after watching the playback.

Hong Kong shouldn't even make final 6.

盧健揚 提到...

視頻語音聊天室
天下聊語音聊天室
愛聊語音聊天室
天下聊天室網址
天下聊
天下聊聊天室
網聊
農夫聊
冰心聊天室
視訊美女免費
免費視訊
維納斯免費視訊
免費一對多視訊
色男色女約炮網
久吧視訊聊天室網站
日本視訊聊天
日本視訊
日本視訊DX
同城交友約炮
約炮網站哪個好
交友網站約炮容易麼
交友約炮
58同城交友約炮
約炮
交友網站約炮指南
來約炮網
58同城交友
櫻花視訊聊天網
奇摩女孩真人交友視頻網
奇摩女孩視訊聊天網
真人免費視訊聊天室
免費視訊區一對多
台灣免費視訊女郎
玩美免費視訊
卡蜜兒免費視訊
外國免費視訊
月光之女免費視訊區
免費視訊115
女人的裸體真人秀
中教聯誼社
中日聯誼醫院
淘友社
姐妹聯誼會驚魂
美女穿褲襪視頻
褲襪美腳
褲襪美女視頻
無內褲襪美女圖片
玩美女人影音秀
美女影音生活秀
美女影音